Jean Van Droogenbroeck

Meneer Jean Van Droogenbroeck is een 57-jarige zelfstandige bakker. Hij is 1m68 groot en weegt 105 kg. Hij is gehuwd en runt samen met zijn echtgenote de zaak. Tijdens weekdagen krijgt Jean hulp van een jongen op leercontract en tijdens het weekend wordt

zijn vrouw in de winkel bijgestaan door een jobstudente. Hij heeft 1 zoon en 1 dochter. Beiden hebben geen ambitie om in de zaak te participeren, zodat Jean geen opvolging heeft voor de zaak. Zijn zoon heeft een dochtertje Marieke van 2,5 jaar. Een tweede kleinkind is op komst, een gebeurtenis waar hij enorm naar uit kijkt.
Jean wordt via spoed opgenomen met een pijnlijk, cyanotisch koud linker onderbeen. Hij vertelde dat hij al enige tijd last had van nachtelijke pijn in het linker onderbeen. Wanneer hij in de kelder zijn ingrediënten ging halen, had hij krampen in de benen en was hij kortademig. Hij is bij zijn huisarts gekend met beroepsastma en neemt hiervoor Duovent® 2 puffs per dag.
Ook een hoge bloeddruk behoort tot de voorgeschiedenis van Jean. Hij neemt hiervoor
Amlor® 5mg. In 2014 werd diabetes type 2 vastgesteld. Hij neemt hiervoor Metformax® 850 mg 2x/ dag 1 comprimé en Glurenorm® 30 mg 1 comp ’s ochtends vóór de maaltijd. Door zijn verstoord biologisch ritme moet zijn echtgenote hem aanporren zijn medicatie stipt in te nemen. Daarom legt ze alle medicatie dagelijks klaar.
Jean staat op om 3u ’s nachts en begint zijn werkdag met een douche en een aantal tassen koffie om goed wakker te worden. Door zijn zwaarlijvigheid ondervindt Jean moeite bij het wassen van de benen. Rond 6u30, vóór het openen van de bakkerij, proeft Jean samen met zijn echtgenote de verse koffiekoeken.
Nadien werkt hij nog een aantal uren door met behulp van een aantal glazen suikerrijke dranken. Zelden neemt hij als tussendoortje een stuk fruit. Om 11u30 eet Jean een paar boterhammen met charcuterie. Nadien tracht hij wat te slapen tot de late namiddag. ’s Avonds brengt hij zijn administratie in orde. Hiervoor maakt hij gebruik van een leesbril.
Om 19u nuttigt hij met zijn vrouw een warme maaltijd en kijkt hij nog wat tv tot 21u30.
Om de slaap snel te kunnen vatten, neemt hij 1 comprimé Stilnoct® 10mg.
Maandelijks komt de huisarts op bezoek en wordt zijn glycemie gecontroleerd. Deze schommelen meestal tussen 180 en 250 mg/dl nuchter. De huisarts en zijn echtgenote raden hem aan een gezonde en een gevarieerde voeding met extra aandacht voor koolhydraten, vetten en voedingsvezels te volgen, maar binnen zijn werksituatie vindt hij dit niet haalbaar. Hij vindt het noodzakelijk zijn eigen bereidingen te proeven om de klant kwalitatief gebak te verkopen. Hij is dan ook fier op zijn seizoensgebonden creaties. Zijn huisarts raadde hem bij het laatste huisbezoek aan een diëtist in te schakelen, maar hij heeft dit advies niet opgevolgd wegens tijdsgebrek.
Sinds een maand ontdekte hij een wondje onderaan de linker grote teen. Jean zei dit echter niet tegen zijn vrouw of huisarts om “onnodige zorgen” te vermijden. Hij minimaliseerde het probleem, aangezien hij er zelf weinig of geen hinder van ondervond. Jean heeft ook last van een te hoog cholesterolgehalte, waarvoor hij Lipitor®40mg neemt. Na inname van 3x 1 comprimé Dafalgan Forte® gedurende 5 dagen zonder resultaat, besloot hij op advies van zijn vrouw via spoed een arts te consulteren. Tijdens de anamnese geeft Jean aan dat hij van de dokters verwacht dat ze zijn pijn onder controle brengen, zodat hij zo snel mogelijk terug aan de slag kan in zijn bakkerij. Jean kan moeilijk stil blijven liggen en stuurt zijn vrouw constant naar de verpleegkundigen om te vragen hoe lang het nog gaat duren.
Bij opname volgt een anamnese, een bloedafname, een duplex van de onderste ledematen, een ECG, een voetcontrole en de parameters werden bepaald.
Vitale parameters bij opname:
• T° 37,3 °C
• RR: 174/89 mmHg
• Hartslag: 102 slagen/min.
• Zuurstofsaturatie: 96%
De urgentiearts consulteerde de vaatchirurg, welke beslist in overleg met patiënt en familie een operatieve ingreep aan het linkerbeen uit te voeren om de arteriële doorbloeding te herstellen.
Jean wordt opgenomen op de afdeling vaatheelkunde. Vanaf middernacht moet Jean nuchter blijven en de ochtend van de operatie wordt zijn glycemie bepaald. Een waarde van 252 mg/dl werd gemeten. Deze wordt gecorrigeerd door middel van insuline volgens het protocol van het ziekenhuis. In de late namiddag komt Jean terug op de verpleegafdeling. De ingreep is zonder problemen verlopen en zijn vitale parameters zijn stabiel. Ook de glycemie wordt gecontroleerd. Hij heeft een perifeer infuus van 500 ml NaCl 0,9% aan 60 ml/u. Op voorschrift van de arts wordt Perfusalgan® 1g om de 6u en Taradyl® 30 mg om de 8u toegediend. Indien de patiënt niet pijnvrij is mag er nog 15 mg
Dipidolor® IM extra gegeven worden (om de 6u). De arts schrijft tevens Clexane® 60mg 2x/dag voor en TED-kousen. De patiënt kwam van het operatiekwartier met een zuurstofbril, aangesloten op een mobiele fles van 5 liter met een druk van 15 Bar, hij kreeg 2l/min. De zuurstof mocht twee uur na het verlaten van de ontwaakzaal (recovery) gestopt worden.
Postoperatief worden de wondverbanden gecontroleerd, de pulsaties ter hoogte van de arteria dorsalis pedis en de arteria tibialis posterior gecheckt en wordt nagegaan of er sprake is van spontane mictie. De wonddrain (redon) bevat weinig rood wondexsudaat.
De nacht verloopt vlot. De eerste dag postoperatief moet Jean strikte bedrust houden. ’s Ochtends worden de parameters inclusief de glycemie gecontroleerd. Een glycemiewaarde van 165 mg/dl wordt gemeten. Op voorschrift van de arts moet 13E Actrapid® toegediend worden.
De patiënt mag eten. Jean klaagt van veel pijn ter hoogte van het linkerbeen. Er wordt een consult met de diëtist en de diabeteseducator geregeld, aangezien de patiënt een HbA1c-waarde van 86 mmol/mol heeft

[Doelstellingen]