Archieven

Hoe kom ik toch aan die vieze software? – het gevaar van sommige downloadsites

V. Ik heb wééral malware gevonden op mijn computer. Vanwaar blijft het toch allemaal komen?

A. Mogelijk van bezoek aan kwaadwillige sites die software deponeren op je toestel. Maar wat ook mogelijk is: je kan op een verkeerde link geklikt hebben Bij wijze van voorbeeld wil ik twee websites voor het downloaden van (legale!) software naast elkaar zetten: Softpedia.com en Snapfiles.com. De geïntersseerde lezer vindt in http://www.hlrnet.com/zoeksoft.htm nog meer downloadsites.

Het zijn beide websites die OK zijn, maar het gevaar zit hem in de intrusieve reclame.  In de volgende illustraties duid ik in het groen aan wat OK is, in het rood wat gevaarlijk is en in het paars wat mogelijk gevaarlijk is.

 • In softpedia vind ik een update bvoor een virusscanner. Op de eerste pagina verdrinkt de enige correcte link (groen dus) tussen gevaarlijk links naar zgn. registry cleaners die je installatie van Windows alleen maar schade kunnen aanbrengen.
  softpedia1snapfiles
 • De tweede stap stelt downloadlinks voor.
  softpedia2snapfiles1
  Dit is echter nog erger: de downloadknoppen leiden naar slechte software.
 • Hoe zit het in Snapfiles? We gaan hier een vergelijkbaar product downloaden (virusscanner – deze site biedt geen aparte updatebestanden aan)
  softpedia3snapfiles
  Er is reclame op het scherm, maar voor de gewone gebruiker die wat aandachtig is, is die dudielijk herkenbaar (en dus vemijdbaar).
 • Het volgende scherm vraagt geen kliks meer – de download start vanzelf. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er geen minder ervaren (of minder geduldige) gebruikers gaan klikken op allerlei links
  softpedia4snapfiles
 • Moraal van het verhaal: kies een goede downloadsite, en wees voorzichtig bij het selecteren op wat je klikt.
ip-location

Algunos creen que para ser amigos basta con querer, como si para estar sano bastara con desear la salud